Lyengaryoga

 

Yoga är idag en av de populäraste träningsformerna, och det finns en uppsjö av olika varianter som alla har olika fokus och passar olika människor. För den som söker en lite mer okänd typ av yoga som både ger en fysisk utmaning och fungerar avslappnande för sinnet kan det vara en bra idé att prova på Lyengaryoga.

Vad är Lyengaryoga?

Många tänker att yoga som yoga, men faktum är att det finns markanta skillnader mellan de olika typerna och det gäller att finna den som passar just dig bäst. När det gäller Lyengaryogan så ligger fokus på både rörlighet, uthållighet, smidighet och balans, och detta tränas med hjälp av specifika positioner som utmanar kroppen och med träningsredskap.

Detta gör Lyengaryoga unikt, då man annars inom den traditionella yogan oftast bara använder kroppen. Anledningen till att man använder redskap såsom rep och klossar är för att uppnå så exakta och korrekta kroppspositioner som möjligt och därmed maximera effekten av träningen.

Utförande av Lyengaryoga

Då man inom Lyengaryogan alltså jobbar med exakta positioner är denna yoga också en utmaning för tålamodet. Alla som någon gång provat yoga vet hur kluriga och ansträngande rörelserna kan vara, och det tar ofta lång tid att lära sig utföra dem korrekt. Därför jobbar man under ett pass av Lyengaryogan sällan med långa sekvenser av olika positioner.

Istället jobbar man med att fullt ut behärska en eller två och när man väl utför dem korrekt stanna i position i flera minuter. Detta är en otrolig utmaning för kroppen, och dessutom är vi idag så ovana vid att stanna i samma läge och bara vara i nuet att det även involverar hjärnan på ett positivt sätt.

 

 

Exempel video på Lyengaryoga

Resultat och fördelar med Lyengaryoga

 

Då du tränar Lyengaryoga kommer du efter ett tag uppleva att din kropp både är starkare och uthålligare och denna utveckling gör träningspassen än roligare, då du kan lära dig nya, tuffare, rörelser allteftersom du klarar av de lättare momenten.

Dessutom känner du av skillnaden i vardagen, då din kropp kommer hantera stillasittande arbete bättre. Utöver detta får du även en typ av mental energi och styrka som hjälper dig att stå emot de stressreaktioner som kommer av arbete och åtaganden. På så sätt så kommer du att hålla dig lugnare, friskare, och gladare i vardagen.