Kampsporter

 

Kamsporter som träning

Den som börjar med kampsport kanske blir inspirerad av att höra andra berätta om hur kul det är. Man kan ju lätt få intrycket av att kampsporter som Karate, Judo och Thaiboxning bara handlar om att slåss men så är det verkligen inte.

Tvärtom så är många av kampsporterna fokuserade på försvar och att lära sig hur man tar sig ur aggressiva situationer med minsta möjliga våld. Här är Akeido ett utmärkt exempel på hur man genom att använda angriparens kraft kan bli av med dennes aggression. Varje kamposport är unik så därför får man kanske prova sig fram innan man hittar den som man trivs bäst med.

För barn och vuxna

Alla kan träna kampsport. Det finns kurser för barn och vuxna och det är aldrig försent att börja. Dräkter och utrustning är något som man mest får behov av då man avancerar inom kampsporter så i början så räcker det med att bära mjuka träningskläder och vara beredd på att följa instruktioner.

I de flesta kampsportsgrenar så jobbar man mycket med att få upp smidighet och styrka så träningen fokuserar en hel del på moment där man tränar som på vilket gym som helst fast med rörelser som är unika för den kampsport som man har valt.

Mental och fysisk träning

Kampsporten är också en mental form av träning. Många av dessa sporter kommer från Asien där man har utvecklat viktiga mentala träningsmetoder som är till för att stärka din fokus och koncentration. Den här typen av träning är bra både inom sporten och i vardagen.

Den som börjar med en kampsport kommer snart att upptäcka att koncentrationen höjs i alla lägen och att man upplever mindre stress i situationer som man annars knappt klarat av. Fysiken blir smidigare och starkare och det är också viktigt för att man ska orka med i vardagen.

 

Ett intresse för livet

Det roliga med kampsport är att den fungerar som en hobby som man kan ha med sig genom resten av livet.

Alla kampsporter tar tid att lära sig och om man är riktigt duktig så kanske man vill tävla och ge sig ut i världen för att vara med om unika evenemang. Man möter nya människor som även de blir vänner för livet.

Exempel video på Kampsport